Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Kopen zonder voorbehoud van financiering

Meer weten? Neem contact op!

Kopen zonder voorbehoud van financiering

Op de woningmarkt kiezen kopers er in tijde van een beperkt woningaanbod en dus hoge prijzen ervoor om grotere risico’s te nemen, zoals het kopen zonder voorbehoud van financiering. Dit geeft je mogelijk een grotere kans om de woning te bemachtigen. Aan de andere kant is het een risico wat grote gevolgen kan hebben. Daarom hebben wij de mogelijke consequenties en tips op een rij gezet om jou hier zo goed mogelijk over te informeren!

Wat is kopen zonder voorbehoud van financiering, en wat zijn de risico’s?

Met het bieden op een woning zonder voorbehoud van financiering, ga jij er van tevoren van uit dat jouw geldverstrekker de hypotheekaanvraag goed gaat keuren. Het voordeel hiervan is dat je niet 6 tot 8 weken hoeft te wachten tot de financiering rond is. Dat vindt de verkoper meestal interessant want die kan dubbele lasten zo voorkomen. Maar wanneer de hypotheekaanvraag wordt afgekeurd ben je verplicht om 10% van de aankoopprijs te betalen. Voorbereiding is dus erg belangrijk wanneer jij een bod zonder voorbehoud van financiering wilt gaan uitbrengen.

Overbieden

Een ander risico dat het kopen zonder voorbehoud van financiering met zich meebrengt, is overbieden. Zorg er van tevoren goed voor dat jij je laat adviseren door een hypotheekadviseur of één van onze aankoopmakelaars wat de woning ongeveer gaat kosten en/of dat je nog ruimte hebt om te kunnen overbieden. De taxatie wordt vaak pas gedaan nadat jij een bod hebt uitgebracht en het bedrag boven de taxatiewaarde moet je uit eigen zak betalen. Hier krijg je dus geen hypotheek voor en als je dit geld niet hebt bestaat er een kans dat je de financiering niet rond krijgt.

Laat je van tevoren goed informeren

Ook het afzien van een bouwkundige keuring kan verleidelijk zijn wanneer je haast hebt bij het kopen van een woning, maar dit kan jou als koper enorm veel geld kosten. Doordat je een ‘onderzoeksplicht’ hebt, kun je eventuele kosten die ontstaan zijn door verborgen gebreken moeilijk verhalen op de verkoper. Denk hier van tevoren goed over na en laat je zo goed mogelijk informeren. Omdat je bij het bieden zonder voorbehoud van financiering ook nog 3 dagen bedenktijd hebt, is het slim om dat in deze periode te laten uitvoeren. Echter moet je er wel zeker van zijn dat het rapport op tijd opgeleverd wordt door de bouwkundig inspecteur.

Onderzoek jouw kansen met je hypotheekadviseur

Wanneer jij een woning op het oog hebt moet je snel schakelen. Zorg dus van tevoren dat je goed voorbereid bent door te weten wat je maximaal kunt lenen, alle papieren bij jouw hypotheekadviseur aan te dragen en te weten wat jij maximaal kunt overbieden. Wanneer jij alle relevante zaken samen met jouw hypotheekadviseur in beeld hebt, kun je een betere inschatting maken van de kansen en risico’s bij het kopen op een woning zonder voorbehoud van financiering.

Wil jij een woning aanschaffen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Stuur onze makelaars een bericht of laat je telefoonnummer achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.