Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Kosten koper: hoe zit dat?

Laten we een afspraak maken

Bij de vraagprijs van een woning kun je niet om deze afkorting heen: k.k. Dit staat voor kosten koper, en het betekent simpel gezegd dat de kosten om eigenaar van de woning te worden voor de koper zijn. Het zijn voor een deel verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop en bovenop de vraagprijs komen. Hier leggen we je uit wat kosten koper inhoudt en waar je op moet letten.

Waar bestaat kosten koper uit?

De kosten koper bestaat uit kosten voor de aankoop van de woning en de kosten om de woning te financieren.

Aankoopkosten

Financieringskosten

Buiten de aankoopkosten, is het verstandig om rekening te houden met bijkomende kosten, de financieringskosten:

 

Hoeveel gaat dit mij kosten?

‘Mooi dat jullie al die soorten kosten uitleggen, maar wat gaat mij dit kosten?’, horen we je denken. Wij zetten het voor je op een rijtje:

  1. Hypotheekadviseur: dit loopt uiteen van €2.000 voor starters tot €3.500 voor ondernemers.
  2. Taxatiekosten: €350 tot €700
  3. Notariskosten: de minimale kosten hiervoor zijn €500 voor de leveringsakte en €500 voor het opmaken van de hypotheekakte. Maar houd rekening met extra kosten.
  4. Makelaarskosten: Dit verschilt per type woning en de gewenste dienstverlening. Ga uit van €1.500,- tot enkele duizenden euro’s.

Hoe zit kosten koper bij nieuwbouwwoningen?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je ook te maken met extra kosten. Een deel van deze extra kosten zitten al in de koopprijs, zoals de notariskosten. Hierdoor koop je een woning vrij op naam, oftewel v.o.n. Financieringskosten komen nog wel bovenop de koopprijs, dus houdt daar rekening mee.

Kun je kosten koper meefinancieren met je hypotheek?

Sinds 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning maximaal 100%. Verbouwingen kunnen grotendeels meegefinancierd worden, dit is wel afhankelijk van het soort verbouwing. De bijkomende kosten van de kosten koper kun je niet meefinancieren en moet je uit je eigen spaarpot betalen.

Zijn er kosten aftrekbaar?

Jazeker! Een deel van bovenstaande kosten kun je eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting, de kosten koper vallen onder financieringskosten. Advieskosten, bemiddelingskosten, en notariskosten voor de hypotheek mag je aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Persoonlijk advies

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan nu contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.