Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Wil je de kosten koper meefinancieren met de hypotheek? Onze makelaars helpen je graag!

Neem contact op met één van onze makelaars

Kosten koper meefinancieren

Bij het kopen van een huis komen boven op je hypotheekkosten de k.k. oftewel kosten koper. Dit bedrag bedraagt ongeveer 5% tot 6% van de aankoopprijs. De kosten koper bestaan uit 2 verschillende soorten kosten: aankoopkosten en financieringskosten. Van veel woningzoekenden krijgen we de vraag: ‘’Kunnen we de kosten koper meefinancieren in de hypotheek?’’. Over de mogelijkheden geven we je op deze pagina een beter beeld.

Waar bestaat het uit?

Eerst even een klein geheugensteuntje, want wat houden de kosten koper eigenlijk precies in? De kosten koper bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning en de kosten om de woning te financieren.

Aankoopkosten:

  • Overdrachtsbelasting: dit is de belasting die je betaalt voor de woning en de grond. In 2022 is dit 2% van de koopsom.
  • Notariskosten: kosten voor het opstellen van de leveringsakte. Dit wordt ook wel transport of akte van transport genoemd.
  • Makelaarskosten: een aankoopmakelaar helpt je van A tot Z bij het vinden en kopen van je droomwoning.

Bouwkundig rapport: Dit is niet verplicht, maar bij bijvoorbeeld oudere woningen wel verstandig om uit te laten voeren.

Financieringskosten

  • Advies- en bemiddelingskosten: Dit zijn kosten die samenhangen met het financieel advies inzake de financiering van de woning
  • Taxatiekosten: Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een financiering wil de bank meestal een taxatierapport ter onderbouwing van de waarde
  • Notariskosten: deze betaal je voor het opstellen van de hypotheekakte
  • Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee verzeker je jezelf tegen de situatie waarin je de hypotheek niet meer kunt betalen

Kosten koper meefinancieren

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Hierdoor is het niet meer altijd mogelijk om de kosten koper mee te financieren in je hypotheek. Dit wil niet in alle gevallen zeggen dat je de kosten koper uit eigen geld moet betalen. De kosten koper toch meefinancieren? Wanneer je voor aankoopbegeleiding kiest vergroot je de kans om de kosten koper geheel mee te laten financieren.

Kosten koper meefinancieren met je hypotheek?

Onze makelaars voorzien je graag van advies of staan je graag bij gedurende het aankoopproces. Neem vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand formulier. Eén van onze makelaars neemt binnen een paar werkdagen contact met je op.