Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Huis eerst verkopen of kopen?

Ik wil een afspraak maken

Eerst mijn huidige woning verkopen en dan een andere woning kopen, of juist andersom?

Het is het dilemma van elke huisbezitter die wil verhuizen: verkoop ik eerst mijn eigen huis voordat ik een nieuw huis ga kopen? Of kan ik in de huidige krapte op de markt beter eerst een nieuw huis kopen? Waar mensen uiteindelijk voor kiezen is vaak conjunctuurgevoelig. Op dit moment zien we dat veel mensen eerst kopen en dan verkopen omdat ze nog niet weten of ze wel een geschikte woning gaan vinden en hoe kom je anders aan tijdelijke woonruimte? Maar tijdens de huizencrisis in 2008 was dit juist andersom. Toen waren juist veel mensen bang dat ze hun eigen huis niet verkocht kregen. Twijfel je over wat voor jou op dit moment de beste keuze is? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Eerst verkopen: zekerheid over de prijs

De meest logische keuze is om je huis eerst te verkopen. Je weet wat je huis heeft opgebracht en hoeveel geld je uit kunt geven aan je nieuwe huis. Ook heb je dan geen risico op dubbele woonlasten: je hebt geen huis dat je nog kwijt moet raken, terwijl je de sleutels van je nieuwe woning al hebt. Een kanttekening hierbij is wel dat het in de huidige markt lastiger is om een nieuwe woning te vinden en je misschien wel tijdelijk moet huren.

…Wel een risico om zonder woonruimte te zitten

Je hebt je huis verkocht, gefeliciteerd! Maar waar ga je nu wonen? In de huidige overspannen woningmarkt is er een kans dat je op straat komt te staan. De nieuwe bewoners van je huis staan natuurlijk te springen om jouw huis in te gaan, terwijl jij zelf nog geen nieuwe woning gevonden hebt. Je kunt proberen de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, maar als dat niet lukt moet je een tussenoplossing zien te vinden. De huurprijzen van reguliere woningen zijn vaak hoger dan je netto maandlast en meestal voor minimaal 1 jaar, dus ook hier kun je met dubbele maandlasten komen te zitten. Als je huis verkocht is, stijgt de opbrengst niet meer mee met de steeds duurder wordende woning.

Ik wil mijn woning verkopen

Eerst kopen: zeker van een dak boven je hoofd

Wil je geen extra kosten maken voor de huur van een tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om eerst een nieuw huis te kopen. Vooral in de huidige, krappe woningmarkt wordt meestal voor deze optie gekozen. Vaak ben je samen met meerdere mensen tegelijk geïnteresseerd in hetzelfde huis en moet je redelijk snel schakelen wil je de nieuwe bewoner worden. Je hebt hierdoor ook geen ‘ik kan geen huis vinden’ stress.

…Wel een financieel risico

Heb je de opbrengst van je huidige woning nodig om je nieuwe huis te financieren, dan loop je tegen een praktisch probleem aan bij de aankoop van je nieuwe huis. Je kunt de overwaarde pas verzilveren als je oude huis is verkocht. Geldt dit voor jou, dan moet je eerst een overbruggingskrediet afsluiten om het ‘tijdelijke gat’ te dichten. Zodra de verkoop van je oude huis rond is, los je deze lening af. Omdat je in dit scenario niet weet wanneer jouw huidige huis verkocht wordt, loopt de bank een extra risico dat jij de hypotheek niet kunt betalen. Daarom moet je meestal kunnen aantonen dat jij in staat bent om een aantal maanden dubbele woonlasten te betalen.

Zorg dat je financiering van te voren op orde is

Het is een feit dat woningen elke maand duurder worden. Dus zorg dat je eerder over het aanbod beschikt dan anderen, en zorg ervoor dat je een betere koper bent. Alles begint met de financiering. Alleen oriënteren of online een calculator invullen is niet genoeg. Heb je op voorhand de financiering helemaal op orde en heb je opdracht gegeven aan een hypotheekadviseur? Dan sta je al 1-0 voor!

Hulp bij de aankoop

Maak de keuze makkelijker met ons nieuwe concept

Verkopen onder voorbehoud van aankoop! Voor een betere stroming op de woningmarkt hebben wij dit concept gelanceerd. Dat betekent dat jij je huis verkoopt en dat de verkoop alleen doorgaat als je binnen een bepaalde termijn een nieuwe woning vindt. Het beste van twee werelden dus.

Meer informatie

Advies nodig?

Eerst kopen of eerst verkopen… Het is best een lastige keuze voor jezelf om te maken. Ons advies is daarom ook om er met een aantal professionals over te praten. Neem contact op met een makelaar en een financieel adviseur om alle voors en tegens te bespreken. Benieuwd naar ons advies? Je krijgt er ook een heerlijke kop koffie (of thee natuurlijk) bij. Wij zoeken voor je uit wat de beste oplossing voor jou is, en helpen je snel en voor een goede prijs aan je nieuwe woning; of met het te koop zetten van je huidige woning!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.