Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Meer weten over het afsluiten van een bankgarantie?

Neem vrijblijvend contact op!

Het voorlopige koopcontract ondertekenen

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een woning teken je eerst een koopovereenkomst. Hierin staan de gemaakte afspraken met de verkopende partij over de verkoop van de woning, zoals de datum dat je eigenaar wordt van de woning en de afspraken die gemaakt zijn rondom de financiering van de woning.

Om de verkopende partij extra zekerheid te geven dat je de woning daadwerkelijk gaat of wilt kopen, wordt er een waarborgsom betaald. Dit wordt ook wel de bankgarantie genoemd en bevat ongeveer 10% van de totale koopsom. Dit bedrag wordt na ondertekening van het voorlopige koopcontract overgemaakt naar de notaris.

Wat is een bankgarantie?

Doordat de bankgarantie zo’n 10% van de koopsom bevat, gaat dit doorgaans om een flink bedrag. Omdat niet iedere aankopende partij dit bedrag direct op tafel kan leggen, is er de mogelijkheid om dit bedrag te lenen bij de bank. Met deze bankgarantie staat de bank garant dat zij de waarborgsom voor jou betalen wanneer je deze afspraak zelf niet na kunt komen. Vervolgens zet de bank dit bedrag om in een lening en kun je de waarborgsom in termijnen terugbetalen, hier komt nog een rente van ongeveer 1% bovenop.

Het voordeel van een bankgarantie is dus dat je (een deel van) je spaargeld kunt behouden voor de aankoop van je nieuwe woning. Zo begin je niet met een lege (spaar)rekening aan een verbouwing of zoektocht naar een nieuwe bank of TV.

Wat gebeurt er als de koop niet doorgaat?

Wanneer je besluit om de koop niet door te laten gaan wanneer er al wel een bankgarantie is afgesloten, kan de verkoper de bank in garantie stellen. Dit betekent dat de verkopende partij de waarborgsom onder voorwaarden mag opeisen en jij zelf een schuld hebt bij de bank ter hoogte van de waarborgsom.

Meer weten over (het afsluiten van) een bankgarantie?

Het regelen van een bankgarantie doe je uiteraard via de bank. Wel voorzien onze makelaars je graag van advies op maat bij de aan- of verkoop van je woning, neem vrijblijvend contact met ons op!

  • DD dash MM dash JJJJ