Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Benieuwd wat een woning met erfpacht kopen met zich meebrengt?

Neem contact met ons op!

Wat is erfpacht?

Bij het kopen van een woning word je in de meeste gevallen eigenaar van zowel de woning als de grond waarop het huis staat. Bij erfpacht werkt dit net iets anders. Je wordt namelijk alleen eigenaar van het huis, de grond blijft eigendom van de rechtspersoon of gemeente waaraan jij een jaarlijkse vergoeding (erfpachtcanon) betaalt. Je hebt dus de grond in bruikleen. Het grote verschil met het huren van een huis is dat je bij erfpacht de grond en de woning die erop staat mag gebruiken alsof je zelf de eigenaar bent. Je mag dus zelf beslissingen maken over verbouwingen en bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud van de woning. 

Erfpachtvoorwaarden

Wanneer je een woning met erfpacht koopt, stelt de verpachter erfpachtvoorwaarden op in de akte van uitgifte in erfpacht. Deze akte bevat informatie over de erfpacht en afspraken waaraan de koper met erfpacht zich moet houden, zoals;

  • Wie de erfverpachter is
  • Looptijd
  • Financiële afspraken – hoogte erfpachtcanon
  • Bestemming van de grond en woning
  • Opzeggingsmogelijkheden
  • Afspraken over lasten en onderhoud

Afkopen van erfpacht

Zolang je gebruik maakt van de grond betaal je erfpachtcanon aan de verpachter. Afhankelijk van de afspraken die er gemaakt zijn met de verpachter is het mogelijk om de erfpacht in één keer af te kopen, dit betekent dat je hierna geen erfpachtcanon meer hoeft te betalen. Zo voorkom je eventuele verhogingen van het jaarlijkse bedrag. Weten of het afkopen van erfpacht voor jou interessant en mogelijk is? Neem contact op met één van onze makelaars! 

Nadelen van een huis kopen met erfpacht

Het kopen van een woning met erfpacht kent nadelen, zoals een onzeker kostenplaatje voor de toekomst. De erfpachtcanon kan, bij een stijging van de waarde van de grond, stijgen. Op basis van de getaxeerde grondprijs wordt de nieuwe erfpachtcanon vastgesteld voor de nieuwe erfpacht periode. Een ander nadeel van met erfpacht kopen is dat wanneer de waarde van de grond stijgt, je hier niet van mee profiteert. Op de lange termijn ben je vaak duurder uit met een koophuis met erfpacht dan met een woning inclusief grond. 

Verder kan het verkrijgen van een hypotheek bij een bank lastiger zijn dan bij het kopen van een reguliere woning. Het erfpachtcontract moet aan strenge voorwaarden voldoen, voordat de hypotheekverstrekker bereid is om je geld te lenen. 
 
Voor mensen die in de laatste jaren van hun erfpachtcanon zitten wordt het als lastig ervaren om hun woning te verkopen. Potentiële kopers van een woning met erfpacht hebben namelijk geen inzicht in de maandlasten na afloop van de erfpachtperiode. De erfpachtcanon zou heel goed hoger kunnen worden dan hij nu is en dit maakt het er voor de koper niet aantrekkelijker op. 

Een woning kopen met erfpacht

Een woning kopen met erfpacht heeft zowel voor- als nadelen. Wil je meer weten over de mogelijkheden of advies van onze makelaars of hypotheekadviseurs? Neem vrijblijvend contact met ons op dan bespreken we graag jouw situatie!