Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

Kosten koper voor starters: hoe zit dat?

Laten we een afspraak maken

Kosten koper

Bij de vraagprijs van een woning kun je niet om deze afkorting heen: k.k. Dit staat voor kosten koper, en het betekent simpel gezegd dat de kosten om eigenaar van de woning te worden voor de koper zijn. Het zijn voor een deel verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop en boven op de vraagprijs komen. Hier leggen we je uit wat kosten koper voor starters betekent.

Kosten koper voor starters

Ben je als starter jonger dan 35 jaar? Dan valt de kosten koper lager uit bij het kopen van een woning waarin je zelf gaat wonen. Dit komt door de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor woningen tot €440.000. Hierdoor bestaat de kosten koper voor starters alleen uit notariskosten en eventuele andere extra kosten.

Waar bestaat de volledige k.k. uit?

De kosten koper bestaat in zijn geheel uit kosten voor de aankoop van de woning en de kosten om de woning te financieren.

Aankoopkosten

  • Overdrachtsbelasting: dit is de belasting die je betaalt voor de woning en de grond.
  • Notariskosten: kosten voor het opstellen van de leveringsakte.
  • Makelaarskosten: een aankoopmakelaar helpt je van A tot Z bij het vinden van je droomwoning.
  • Bouwkundig rapport

Financieringskosten:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Hoe zit kosten koper bij nieuwbouwwoningen?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je ook te maken met extra kosten. Een deel van deze extra kosten zitten al in de koopprijs, zoals de notariskosten. Hierdoor koop je een woning vrij op naam, oftewel v.o.n. Financieringskosten komen nog wel bovenop de koopprijs, dus houdt daar rekening mee.

Kunnen starters kosten koper meefinancieren met een starterslening?

Sinds 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning maximaal 100%, dit geldt ook als je hiernaast een starterslening afsluit. Je hypotheek en de starterslening mogen samen maximaal 100 procent van de woningwaarde bedragen. Je kan de kosten koper dus niet financieren met een starterslening.

Zijn er kosten aftrekbaar?

Jazeker! Een deel van bovenstaande kosten kun je eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting, de kosten koper vallen onder financieringskosten. Advieskosten, bemiddelingskosten, en notariskosten voor de hypotheek mag je aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Persoonlijk advies

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan nu contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.