Kuub Makelaars
Kantoor Goes0113-227788
Kantoor Middelburg0118-234455
Kantoor Zierikzee0111-416888
Kantoor Axel0115-553010

De nieuwe eisen voor een taxatierapport

Vanaf 1 oktober 2021 veranderen de eisen ten aanzien van een taxatierapport. Kuub Makelaars werkt volgens de eisen die het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) stelt. Deze eisen zijn weer vastgelegd in het EVS (European Valuation Standard).  Na 1 oktober is de taxateur verplicht om extra werkzaamheden te doen. Hierdoor zijn we meer tijd kwijt aan het maken van het rapport. Uit onafhankelijk onderzoek (zie o.a Independer) is de verwachting dat de rapporten tot wel €200,- duurder zullen worden.

Gecertifceerde NRVT-taxateurs van Kuub Makelaars

Volgens de nieuwe eisen moet de taxateur beter kijken naar de bouwkundige staat van de woning. Ook wordt gekeken naar verduurzaming, herstelkosten en risico’s. Alle taxateurs van Kuub Makelaars hebben aanvullende cursussen en examen gedaan (en gehaald) en staan ingeschreven in het NRVT. Deze organisatie controleert continu of de ingeschreven taxateurs voldoen aan de toelatings- en beroepseisen. Een taxatierapport is binnen een aantal werkdagen klaar en meestal zes maanden geldig. Check bij je hypotheekverstrekker aan welke eisen het rapport dient te voldoen.

De kosten van een taxatie

Ook Kuub Makelaars zal de tarieven voor taxaties verhogen. Een standaard taxatie van een woonhuis zal €675,- all-in bedragen na 1 oktober. Toeslagen kunnen gelden voor combinatieobjecten met meerdere opstallen, verbouwingen, appartementsrechten, verhuurde woningen, of taxaties ten behoeve van executie. Je kunt de kosten voor het rapport overigens wel aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Modelmatige- en online taxaties zijn niet meer toegestaan

Nog een verandering is dat sinds 1 juli 2021 zogenoemde modelmatige taxaties of online taxaties niet meer zijn toegestaan. Dit was een goedkoop alternatief als je bijvoorbeeld je hypotheek wilde oversluiten, omdat er geen fysieke taxateur aan te pas komt. Hybride taxatievormen mogen nog wel: de berekening wordt dan gedaan op afstand, maar gecontroleerd door een taxateur. Alleen deze vorm wordt niet door elke hypotheekverstrekker en voor elk soort hypotheekaanvraag geaccepteerd en Kuub Makelaars zal deze taxaties dan ook niet aanbieden c.q. uitvoeren.

Heb je een vraag voor onze taxateurs?

Wij kunnen je helpen met het opstellen van een taxatierapport en het aanvragen van de hypotheek. Met kantoren in Goes, Zierikzee en Middelburg staan onze makelaars voor je klaar om taxaties uit te voeren in Zeeland.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.